Pokvašen telefon

Telefon je pokvašen.

Telefon je upao vodu.

Da li može da se popravi pokvašen telefon?

Koliko traje popravka pokvašenog telefona?

Na pitanje o pokvašenim telefonima odgoror je vrlo teško dati zato što je, bukvalno svaki slučaj slučaj za sebe. Da malo razjasnimo. Današnji mobilni smart pametni telefoni su napravljeni  tako da budu maksimalno zaštićeni od vlage vode prašine ili bilo čego što bi moglo da poremeti njihov neometan rad. Dosta proizvođača telefona i ostale potrošačke elektronike prilikom proizvodnje uređaja određuju aparatima klasu zaštite od vlage i prašine i ima oznake IP68 npr. (,,Ingress Protection“ zaštita od ulaska u bukvalnom prevodu). Prvi broj u ovom slučaju 6 označava mehaničku zaštitu od ulaska u telefon npr. prašine, sitnih čestica, metalnih opiljaka bilo čega drugog što bi moglo na bilo koji način da uđe u aparat i prouzrokuje neki problem u radu telefona i ovo je trenutno najveći stepen ove vrste zaštite. Drugi broj u ovom slučaju 8 označava klasu zaštite od vlage i ovo je trenutno najveći stepen zaštite. Svaki od uređaja koji ima neku od ovih vrsta zaštite po specifikaciji proizvođača može biti u vodi samo određeno vreme (npr. pola sata) a ako ostane u vodi duže zaštita više nema smilsla i ne štiti uređaj. Ovako je u teoriji a u praksi je nešto sasvim drugo.

Pokvašen telefon
Matična ploča pokvašenog telefona

Mi se do sada u praksi nismo sreli sa telefonom koji je 100% otporan na vodu i vlagu. A za to postoji i jednostavan razlog. Da bi telefon mogao da se puni mora da ima konektor punjenja, gde su kontakti od konektora punjenja podložni vodi i vlagi. Telefoni koji su pokvašeni mogu neko vreme da odole tome ali u zavinosti od vremena izloženosti i mestu gde ta vlaga prođe u telefon zavisi i stepen oštećenja telefona. Iz naše bogate prakse i razgovora sa klijentima znamo da ljudi prvo što urade odu na google i kucaju šta da rade u ovom slučaju i naravno prvo što izađe je da stave telefon u pirinač što velika većina i uradi. U teoriji to stavljanje telefona u pirinač bi imao smisla kada u telefonu ne bi bila baterija koju korisnik ne može da skine ili otkači iz telefona. Kada bi kojim slučajem i bilo otkačeno napajanje iz baterije i tada bi bilo potrebno vreme da pirinač izvuče vlagu iz telefona ali pošto su svima telefoni preko potrebni ovaj način nema nikakvog smisla. Najgore kod pirinča je što kako vreme prolazi verovatnoća da se telefon kasnije popravi je sve manja i manja zato što ta vlaga koja je ušla u telefon ne može tako lako da izađe a u telefonu može da stvori koroziju koja vremenom pravi nepopravljivu štetu. Ono što bi trebalo uraditi u ovom slučaju je doneti telefon u servis jer je najpotrebnije da se telefon za početak otvori i očisti od vlage. Nakon toga ako telefon ne radi znači da je vlaga ipak napravila kvar. Kvarovi uzrokovani vlagom mogu da budu bilo koji, na primer nema slike na displeju, telefon se ne puni, ne radi zvučnik, ne radi mikrofon, ne radi tač skrin, telefon brzo troši bateriju, ne radi vibracija itd…

Problem sa brzom potrošnjom baterije je vrlo čest kod pokvašenih telefona zato što vlaga napravi patinu koja u kombinaciji sa strujom iz baterije i kalajem sa matične ploče napravi kontakte koji provode struju i tamo gde ne bi trebalo i na taj način troši više struje iz baterije. Često se desi da i sami elementi na matičnoj ploči otpornici, kondenzatori, integralna kola čipovi promene vrednosti ili se pokvare što prouzrokuje nepravilan rad telefona.

U svakom slučaju kvašenje telefona je najgori kvar koji može da se desi iz razloga što nema nikakvih pravila i što je vrlo neizvesno da li će telefon proraditi a samim tim neizvesno je i spašavanje podataka koje imate u telefonu.

Naš savet je ukoliko se telefon pokvasi ili potopi u vodu  donesite ga što pre u naš servis zato što je vreme presudno po pitanju uspešnosti popravke Vašeg telefona. U svakom slučaju kontaktirajte nas.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovi