Pokvašen telefon – kako da spasite telefon koji je upao u vodu ?

Pokvasen telefonMoramo da budemo iskreni i da priznamo da nam se barem jednom desilo  da prospemo neko piće po telefonu, da pokisne, da ga ostavimo na vlažnom stolu, da nam upadne u kadu more reku i još gore wc šolju. Iskustvo koje imamo u servisu mobilnih telefona nam govori da su ovi kvarovi vrlo česti i da su u velikom broju uzrok kvarova koji su nepopravljivi. Priroda ovog kvara je takva da u slučaju da vam se mobilni telefon pokvasi morate brzo da reagujete ( ako vam je stalo do telefona i podataka u njemu) jer svako odugovlačenje može da pogorša njegovo stanje.

Proizvodjači mobilnih telefona Nokia, Apple, HTC, Samsung, BlackBerry, Sony, LG i ostali ne daju garanciju na pokvašene telefone tako da u tom slučaju morate sami da se pobrinete za svoj telefon i da uradite  neke stvari pre nego što ga donesete u servis. Najveći problem kod kvašenja mobilnih telefona i ostalih elektronskih uredjaja je što uopšte nema pravila šta može da se pokvari. U nekim slučajevima mobilni telefon posle kvašenja radi normalno ali je samo pitanje koliko će to trajati.

Prilikom kvašenja tečnost pravi kratke spojeve na matičnoj ploči koji provode struju i tamo gde ne bi trebalo da je bude i izaziva i hemijske reakcije koje zajedno sa strujom iz baterije ili punjača permanentno oštećuju elektronske delove u mobilnom telefonu. Ima i razlike u tome sa kojom je tečnošću mobilni telefon pokvašen jer ne reaguju sve tečnosti isto na elektroniku u mobilnom telefonu.

Ovo su tečnosti koje najviše oštete mobilni telefon kada do dju u kontakt sa njim:

-Slana voda iz dragog nam mora. Onoliko koliko većina nas voli more toliko pa puta sto naši mobilni telefoni ne vole more. Malo šale nije na odmet. U morskoj vodi je veliki procenat soli koja u kontaktu sa vazduhom i strujom baterije pravi koroziju i štetu u mobilnim telefonima velikom brzinom.

-Voda iz bazena je takodje dosta korozivna zbog hlora i ostalih hemikalčija koje se ubacuju u bazen.

Ove hemikalije brzo reaguju na komponente u telefonu tako da morate brzo uraditi neke stvari da bi spasili telefon.

-Voda iz česme nije tako korozivna kao i prethodne dve ali i ona može biti kobna po telefon ako se ne uradi ništa.

Mi smo se sreli sa raznim savetima šta treba uraditi sa telefonom kada se pokvasi. Jedan od saveta je da uzmete fen i da ga osušite, što ima smisla ali je problem u tome što tečnost mnogo lakše udje u telefon nego što može da izadje iz njega ako on nije raskolopljen. Drugi je da se ta voda izduva sa kompresorom. Treći je da se ubaci u pirinač jer on dosta apsorbuje vlagu što opet ima smisla ali dok se sačeka da pirinač izvuče tu vlagu može da bude kasno.

Naš savet vam je da kada vam se to desi odmah izvadite bateriju iz telefona i telefon donesete u naš servis i da ostalo prepustite profesionalcima da oni to reše na najbolji mogući način.

Servis mobilnih telefona Switchtel vam stoji na usluzi.

Ostavite komentar

Vasa adresa nece biti objavljena Obavezna polja su oznacena zvezdicama *

*


five + = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>